Reisleiders in een slijtvast stalen landschap

Fokke Post en Dennis Slof deelden dezelfde school en opleiding en vonden in 1994 tegelijk hun – min of meer – eerste baan bij Geha Laverman als sales-engineer. Een kwart eeuw later werken ze nog steeds in dezelfde ruimte èn in dezelfde functie. Ondanks ramen die letterlijk uitkijk bieden op klanten, een uitzichtloos bestaan zou je zeggen….

‘Integendeel’, is de unanieme reactie van de twee jubilarissen. ‘Bij Geha Laverman is geen dag hetzelfde en we blijven ons eigenlijk elke dag verbazen…’. Hun avontuurlijk bestaan deed hen zelfs nooit omzien naar een interessante vacature.

Kettinkjes en pantserplaat

Dennis: ‘Wat het werk hier ook leuk maakt is dat er regelmatig oude bekenden van mij nu als klant voorbijkomen. Vaak zijn dat kennissen bij bedrijven in de Zaanstreek. En af en toe, komt zelfs Defensie weer langs, met bijvoorbeeld een spoedorder voor demontabele pantserbeplating speciaal voor Nederlandse pantservoertuigen in Afghanistan.

Fokke vult aan: ‘Ik heb overigens ooit voor een order van de Landmacht nog speciale kettinkjes voor ‘dog-tags’ (het typische legeridentiteitsplaatje, red.) laten maken, inclusief doosjes met NATO-nummer’.

Beide delen evenwichtig de enorme diversiteit aan klanten, die steeds – vroeg of laat – terugkeren.

Dennis kijkt terug op het verleden: ‘Toen ik startte was er geen buitendienst zoals we die tegenwoordig, na de fusie met Laverman, hebben. Wij gingen uitsluitend naar de klant als daarom werd gevraagd.  Fokke: ‘Als je nu naar buiten kijkt, dan staat er minstens duizend ton HARDOX te wachten om te worden verwerkt, maar dat is niet altijd zo geweest.’
‘Vroeger, werd er bij elke order gekeken of er misschien één nieuwe plaat HARDOX moest worden besteld en die werd dan na een week door SSAB geleverd. Had je geluk, dan was er nog een restantje op voorraad.’

‘Mijn vader maakt achtbanen’

Fokke stelt: ‘Toen Theo (van Schie, red.) hier het roer overnam, kwam de vaart er pas echt in en groeiden we van één, naar twee…, naar drie hallen. Er werd behoorlijk geïnvesteerd in materieel en machines. Er kwam werk vanuit allerlei branches. Zelfs klanten uit de visserij en maritieme sector, zoals een paar jaar geleden Allseas, hadden we daarvoor nooit gehad.

Al tijdens mijn zomervakantiebaantje had ik al ervaring opgedaan met ketting aandrijvingen en -transporteurs en zo gebeurde het dat ik eens een ketting moest leveren om de ‘Splash-achtbaan’ in Duinrell aan te drijven. “Mijn vader maakt achtbanen”, luidde toen steevast het antwoord, als mijn kinderen naar het beroep van hun vader werd gevraagd’.

‘Je kunt ook te veel vragen stellen…’

‘Terwijl we heel veel standaardproducten voor vaste klanten op voorraad hebben, komt er bijna dagelijks wel een telefoontje met een bijzondere vraag over een product dat we hier een zogenaamde ‘special’ noemen. Vragen over ‘specials’ bereiken ons via de buitendienst, maar meestal zijn dat bedrijven die ons via onze website gevonden hebben. Je wil je dan onmiddellijk inleven in hun probleem, het product, wat ze zoeken en aan welke eisen dat zou moet voldoen’, vertelt Dennis.

Fokke haakt daarop in: ‘Ik heb weleens zoveel – teveel – vragen gesteld dat er vol ergernis werd aangekondigd het gesprek te verbreken, dat is vanzelfsprekend niet de bedoeling, het gebeurde gelukkig ook niet! Ik voel me nu eenmaal verplicht alles te vragen wat ik moet weten om een goed advies te kunnen geven.’

Panorama van louter enthousiaste klanten

Is eenmaal met heel veel passie van Fokke en Dennis het vertrouwen van de klant gewonnen dan kan de ‘klantenreis’ – de ‘customer-journey’, zoals dat in wollige marketingtermen wordt genoemd – bij Geha Laverman pas beginnen.

Sales engineer zijn betekent dat je het gehele traject inclusief overleg, controlemomenten en levertijden moet uitstippelen. Het reisdoel is naast een perfect product, de tevredenheid van de klant of liever, hoe positief hij ‘de reis’ heeft ervaren.

De afdeling sales engineering bij Geha Laverman beschikt over een duo reisleiders dat al 25 jaar op zoek is naar het perfecte uitzicht: een panorama van louter enthousiaste klanten.

nl_NL