Van technisch handelsbureau tot partners in slijtvaste onderdelen

Voor Geha begon het allemaal in 1952 op de Amsterdamse Keizersgracht. Oprichter Gerard Hinse handelde daar in remvoeringen en kettingen. Na de Watersnoodramp van 1953 was het behulpzaam met het snel kunnen leveren van materieel en reservedelen voor draglines en bulldozers. Begin zestiger jaren verhuisde Geha naar een nieuw bedrijfspand in Sloten. In 1991 vestigde het zich uiteindelijk op de huidige locatie  in Zaandam.
Op initiatief van de huidige CEO Theo van Schie, die sinds 1980 bij het bedrijf werkzaam is, werd in 1998 de eerste autogeen snijmachine geïnstalleerd.
Niet zonder succes.

Inmiddels is Geha, met meer dan achttienhonderd klanten, variërend van agro-technisch – tot en met offshore bedrijven –  dé leverancier van slijtvaste producten uit Hardox materiaal. In Zaandam beschikt het bedrijf over meer dan achtduizend vierkante meter werkvloer waar zevenendertig professionals dagelijks samenwerken.

Doekle Laverman richtte in 1949 zijn Technisch Handelsbureau voor industrie- en aannemingsbedrijf op in Zandvoort. Hield het bedrijf zich aanvankelijk bezig met het ontwerp en bouw van vaartuigen en materialen voor de steenindustrie, later concentreerde Laverman zich op onderdelen. Laverman adviseerde in die tijd de Nederlandse Spoorwegen over beddingsmateriaal voor rails.

Na een overname in 1986 trad Laverman terug als aandeelhouder en concentreerde het bedrijf zich, onder leiding van Henk Wille, in toenemende mate op het leveren van onderdelen voor grondstofverwerkingsinstallaties. Omdat de succesvolle vertegenwoordiging van Magotteaux en Ludwig Krieger een belangrijke grotere opslagruimte vereiste, verhuisde het naar Alphen aan den Rijn. In de periode 1998-2008 beschikte Laverman ook nog over een eigen fabriek van transportbanden in het Overijsselse Borne.

In 2001 werd Laverman verplaatst naar zijn huidige locatie aan de Alphense Distributieweg. Het bedrijf beschikt nu over ruim vijftienhonderd vierkante meter kantoor en opslagruimte en telt zeventien medewerkers, waaronder Paul de Grijs en Erik Bloot als directeuren en aandeelhouders.

Medio 2013 hebben Geha en Laverman besloten hun krachten te bundelen en te gaan samenwerken. Geha Laverman BV is daarmee het grootste Hardox Wearparts Center van de wereld.

nl_NL