Afscheid van fossiele brandstof

In 2016 startten SSAB, partner van Geha Laverman, LKAB en Vattenfall: HYBRIT, een revolutionaire samenwerking in de staalproductie. HYBRIT gaat steenkool, nodig voor de staalindustrie, vervangen door waterstof. Het resultaat is ’s werelds eerste fossielvrije staalproductie-technologie, met vanzelfsprekend een te verwaarlozen CO2-footprint.

Vorig jaar werd voor de uitbreiding van de SSAB-fabriek in Lulea de eerste paal geslagen voor de allereerste fabriek in de wereld ingericht voor fossielvrije staalproductie. Met de bouw van de fabriek en de ontwikkeling van de nieuwe productiemethode is een bedrag van 130 miljoen euro (SEK 1.4 miljard) gemoeid. De aanloopfase zal tot 2025 duren en daarna zal de technologie worden uitgerold in de huidige productiefaciliteiten in het Zweedse Oxelösund. Daarna zal HARDOX het eerste volledig zonder fossiele brandstoffen geproduceerde hoogwaardige staal in de wereld zijn.

Meest duurzame staal ter wereld

De staalindustrie is, overal ter wereld, een enorme energieverbruiker. Nu de CO2-uitstoot als één van de belangrijkste oorzaken van de opwarming van de aarde wordt gezien maakt deze industrie zich terecht zorgen. Dat juist SSAB en mijnbouwer LKAB  als vooraanstaande staalproducenten besloten te gaan samenwerken met energieprovider Vattenfall is een heuglijke ontwikkeling die de gebruikers van HARDOX straks de zekerheid biedt het meest duurzaam geproduceerde slijtstaal te hebben gekozen.

nl_NL