Wielen Waagstuk

Spannende projecten zijn dagelijks werk bij Geha Laverman. Maar de vervanging van deze reuzenraderen deed ons hart wel even sneller kloppen.  Geha Laverman ging in samenwerking met partner HEKO-Ketten vol passie de uitdaging aan om deze kettingwielen nieuw leven in te blazen.

De zware industrie kent vele transportsystemen, vaak aangedreven door motoren die in schimmig diepe kelders en krochten zijn opgesteld en daar 24/7 draaien. Vanzelfsprekende, bijna perpetuele beweging, waarvan louter onderhoudstechnici de bron kennen. Komt er een moment – vaak na tientallen jaren, niet zelden na een halve eeuw – dat zo’n raderwerk stilvalt of dreigt dat te gaan doen. Alsof het hart van de onderneming verlamd.

Duurzaam draaien tot in de verre toekomst

Onze klant, een staalfabriek, beschikt over een bijna 270 meter lang transportsysteem, met ruimte voor meer dan zestig, bijna 40 ton wegende, staal-coils, vroeg ons samen te werken met haar ingenieurs bij het ontwikkelen en realiseren van een aandrijfcomponent: een kettingwielen-stel van mega- proporties, zodanig ontworpen dat de geschatte levensduur van de ‘oude’ kettingwielen ruimschoots zou worden overtroffen.
De originele gietstukken waren aan het eind van hun dappere leven gekomen. Er werd uitgekeken naar een uiterst slijtbestendige en bovendien onderhoudsvriendelijk vervanging.

Huiskamerhoog

Het duurde even – zoiets lever je immers niet binnen een week – maar we hebben onze ambities waar gemaakt. Het werd een werkelijk indrukwekkende productie waarbij niets aan het toeval werd overgelaten. De wielen hebben een diameter van bijna 2,5 meter – zo hoog als menig huiskamer- en wegen rond de 2500 kg per stuk. De wielen zijn zo geconstrueerd dat het verwisselen van tandkransen nu mogelijk is zonder het complete wiel te demonteren. Vroeger zou een dergelijke wissel leiden tot minstens een week stilstand.

Geha Laverman leverde de wielen, volgens een uiterst strakke planning, compleet gemonteerd op de bijpassende aandrijf-keerassen met lagerhuizen. Deze ruim 6000 kilogram wegende combinatie kon, eenmaal op locatie, direct worden ingehesen en functioneert inmiddels alweer enige tijd geruisloos.

nl_NL