Mega-kunstig gebit

Dagelijks je baktanden zetten in een oer-Hollandse kleiklomp of een berg zand, dan gaan zeker de tanden van Combi héél lang mee. Maar als het op keiharde rotsbodem van steengroeves en mijnbouw aankomt, dan wordt het heel snel knarsetanden. Onze Zweedse partner Combi Wearparts vroeg ons een mes met adapters, tanden en schrouds; samen te stellen voor de bak van een monstrueuze CAT 6018FS graafmachine. Een grondverzetmachine zo groot, dat je hem – zeker in Nederland – nooit tegen zult komen.

Een 4 meter lang deltames snijden uit 120 mm dik HARDOX HiTuf is weliswaar bijna dagelijks werk bij Geha Laverman. Het samenstelen van dit mega ‘gebit’ is dat niet, maar dat zou het best eens kunnen worden.Omdat men bij Combi al voorzag wat er in de toekomst verkauwd zou moeten worden, werd er voor direct voor 11 stuks Pro-Claw tanden gekozen. Deze – overigens verwisselbare – bijtertjes wegen maar liefst 65 kilo per stuk. Komt bij dat de adapters – de ‘wortels’ van de tanden – nog eens 142 kilo per stuk in de schaal brengen.

”Een nieuw gebit van 4500 kg voor een 165.000 kg wegende graafmachine”

Gelukkig heeft Combi zowel de tanden als de adapters genadig voorzien van hijsogen. Dat maakt het werken met ‘heavy metal‘  van deze orde een stuk eenvoudiger en spaart bovendien de rug.

Het oplassen van de adapters op het 12 centimeter dikke HiTuf mes vereiste een speciaal protocol en thermo-geconditioneerde omstandigheden. Zo moest tijdens het oplassen van de adapters, dat ruim een week vergde, het mes voortdurend op een constante temperatuur worden gehouden. Dat gebeurde met speciaal daarvoor ontwikkelde verwarmingselementen.

Wij hopen dat de 165.000 kilo wegende graafmachine voorlopig even kan doorbijten met zijn nieuwe gebit van maar liefst 4.500 kilo. Aan het HARDOX HiTuf mes, Combi Pro-Claw tanden en het enthousiaste inzet van Geha Laverman zal het in ieder geval niet liggen.

We zouden de graafmachine met ‘ons’ gebit graag halfjaarlijks voor controle terugzien maar dat zit er niet in, vrezen we.  De machine doet immers zijn diepgravend werk ver buiten onze landsgrenzen.

en_GB