Breker uit zijn dak

Wat gebeurt er als de grootste breker van Europa uit z’n dak gaat – of liever dreigt te gaan?
Het gebeurde allemaal in april dit jaar. Zelfs een breker van megaproporties verslikt zich weleens, met kwalijke gevolgen.

Gelukkig was er geen sprake van een plotselinge uitval.  Deze giga-breker werd vorig jaar al tijdens een uitgekiende operatie van Geha Laverman voorzien van een volledig gereviseerde aanvoer-conveyor

Na uiterst zorgvuldig het brekerdak te hebben ingemeten startte in Zaandam de bouw van het nieuwe dak. Maatwerk in optima forma, van engineering tot afwerking. Na het gereedkomen van het werd er meteen een nieuw 40mm kettinggordijn gemonteerd. Om het beschadigde dak te vervangen moest de meer dan twee voetbalveld grootte recyclingplant tot het zwijgen worden opgelegd worden. Dat hield ook in dat alle configuraties rondom de breker werden stilgelegd, terwijl de puinaanvoer niet werd onderbroken.
Stilstand leidt al snel tot achteruitgang.

Huiswerk

Op 4 mei 2021 was het zover. Nadat het beschadigde dak was afgevoerd, werd rond elf uur in alle rust het nieuwe brekerdak met een totaalgewicht bijna 9000 kilogram ingehesen.

De dertig centimeter dikke dakconstructie met een lengte van 3,5 meter en een breedte van ruim 2 meter moest op de millimeter nauwkeurig worden gemanipuleerd om een spelingloze passing te kunnen waarborgen.

Ook voor Geha Laverman weer een spannend moment om bewezen te zien dat alle ‘huiswerk’ in Zaandam naar behoren was uitgevoerd. Dak eraf, dak erop; al met al was de klus in minder dan drie uur geklaard.

nl_NL