Wij zijn geen verkopers

Al meer dan 25 jaar is Erik Bloot onderweg met slijtprodukten. Eerst pur sang Laverman, nu directie binnen Geha Laverman. Een gelouterde professional met hart voor z’n klanten.

Een eigenschap die bij alle andere buitendienst-mensen duidelijk terug is te vinden. ‘We hebben geen verkopers in dienst, stelt Erik.

Uitgestorven slijtdeel

‘We hebben gemiddeld duizend ton gegoten slijtdelen op voorraad, en kunnen daardoor onze klanten zeer snel de benodigde delen leveren. Onlangs gebeurde het dat we slaglijsten voor een breker waarvan overigens er maar eentje in Nederland draait, niet uit voorraad konden leveren. We zijn toen bij al onze partners te rade gegaan, door heel Europa. Nèrgens te vinden! Diep in onze verkoophistorie gedoken. Uiteindelijk bleek bij een klant die zo een sporadische breker al in 2009 had verkocht nog te beschikken over een paar, weliswaar stoffige slaglijsten. We hebben ze de volgende dag
‘s-morgens opgehaald en om tien uur waren we bij de klant om de slaglijsten te leveren.’ “Als wij het niet kunnen leveren dan bestaat het niet”, is misschien wat overdreven maar we gaan heel vèr. Tè ver? Ik denk van niet!’

Nu na twee jaar betekent het samengaan van Geha Laverman meer dan een lucky shot. ‘Als je een verkoopapparaat hebt, zou je graag een productieapparaat willen hebben. Heb je een productieapparaat dan is dat omgekeerd. Onze combi is zeker niet toevallig succesvol, het is een bevestiging van onze visie voordat we er aan begonnen’.

‘Onze missie is eigenlijk simpel: Het is ons streven de kostprijs voor onze klanten omlaag te brengen. Hoe doe je dat? Door de meest efficiënte oplossingen te kiezen voor de eindgebruiker. Dat zijn vaak niet de goedkoopste oplossingen. Prijs is daarbij weliswaar een onderdeel van, maar speelt geen leidende rol, dat is onze ervaring. Neem bijvoorbeeld onze partner Magotteaux, leverancier van onze slaglijsten, zij zijn zeker niet goedkoopste! Er zijn talloze kopieën en wij volgen nieuwsgierig de vorderingen die ander gieterijen maken op het gebied van slaglijsten. Men zit daar tenslotte ook niet stil. Maar de hoogwaardige constante kwaliteit die Magotteaux levert wordt bij benadering niet gehaald.

‘Keramische inserts plaatsen, zoals Magotteaux dat doet, is geen eenvoudige technologie. Komt bij dat onze Franse partner voortdurend innoveert en wel marktleider moet blijven. Zou je – en dat is in de praktijk al meerdere keren aangetoond – twee gelijke brekers nemen en er eentje uitrusten met Magotteaux en de ander met kopieën dan blijkt dat Magotteaux altijd én in alle opzichten – beter presteert.’

‘Onze Duitse partner Pralltec, een zeer gerespecteerd
bouwer van ondermeer brekers en hamermolens, waarmee
wij al meer dan vijf jaar op het gebied van revisie, onderhoud
en nieuwbouw intensief samenwerken, gebruikt Magotteaux slaglijsten en vanzelfsprekend Hardox Wearparts. Niet zonder reden: “Best you can get”’.

‘Als we praten over after-market bij brekers dan is de verhouding Geha Laverman en Pralltec ideaal en groeit nog steeds. De “cradle-to-cradle” gedachte om brekers te reviseren in plaats van in nieuwbouw te investeren. Onlangs hebben we nog laten zien (Lees “Het verhaal van de gebroken breker” in deze nieuwsbrief’ red.) dat een revisie die wij kunnen bieden in samenwerking met Pralltec bijzonder efficiënt is. Revisie, ook van nagenoeg versleten brekers, blijkt de moeite vaak meer dan waard. De gereviseerde breker is niet van nieuw te onderscheiden, maar kost de helft van een nieuwe!’.

‘Wellicht is de samenwerking met Pralltec wel ook een van de redenen dat wij geen verkopers in dienst hebben. We zijn adviseurs en we weten wat er speelt. Als je bij een klant met een deugdelijk no-nonsense advies komt dan vormt dat voor een klant vaak aanleiding in zee te gaan met Geha Laverman en dat is dan vaak ook voor de lange termijn. Zo zijn er ook wel klanten geweest die op basis van prijzen andere keuzes maakte, wat natuurlijk te betreuren is. In een aantal gevallen konden we de klant na verloop van tijd toch weer aan ons binden, puur op kwaliteit en service’

nl_NL