Staalmeester aan het woord

Geha en Laverman besloten in augustus 2013 samen te gaan werken. Heeft dat geleid tot het beoogde succes? Heeft de samenwerking van vroegere ‘concullega’s’ geleid tot moord en doodslag? Heeft de samenwerking zwakke punten? Theo van Schie, al sinds 1980 in dienst van Geha en tegenwoordig de sympathieke CEO – zeg maar gewoon algemeen directeur – van Geha Laverman gaf niet alleen een eerlijk antwoord, maar kwam ook met een blunder uit het verleden.

Belgische blunder

oor de bekleding van kolentrechter in Duinkerkse haven moesten z.g. brekerplaatjes worden voorzien van een opgelast tapeinde (bout red.). De brekerplaatjes bleken al heel snel los te komen en werden meegevoerd tussen de kolen in de trechterstroom. Dat leidde weer tot schade bij de rest van het distributieproces. Vanzelfsprekend werd dit onmiddellijk opgemerkt en spoorslags vertrokken twee van onze medewerkers voor een weekend naar België om binnen 48 uur de oorzaak van de fout te vinden en alles te herstellen. In de vroege maandagochtend kon de trechter weer in gebruik worden genomen. De oorzaak van deze blunder was te vinden in het onjuiste amperage waarmee de tapeinden aan de plaatjes waren gelast. Die fout was achteraf te herleiden tot een drukfout in de lasspecificatie!

‘Het was en is zeker niet eenvoudig om twee bedrijven met verschillende culturen samen te laten werken en we zijn er ook nog niet. Toch is het allemaal sneller gegaan dan verwacht en het heeft inmiddels veel goeds opgeleverd zodat je echt wel van een succes kunt spreken’, aldus Theo van Schie.

‘Samen met je vroegere concullega op pad en dat gaat uitstekend! Onze vertegenwoordigers zijn geen junioren maar gelouterde specialisten. Voor klanten betekent dat een enorme berg know-how, zeker weten dat je alle aandacht krijgt en goed en snel geholpen wordt. Dat Geha en Laverman geen concurrenten meer zijn, daar merken onze klanten nauwelijks wat van en ik heb juist het gevoel dat klanten onze samenwerking in het hart hebben gesloten, wij horen eigenlijk nauwelijks negatieve berichten.

Dat ons verkoopapparaat zo omvangrijk is geworden dat we meestal vaak binnen een uur bij de klant kunnen zijn, in Nederland én in België, dat is écht een verbetering!’ .

‘Ons leveringsprogramma is omvangrijk en groeit nog steeds, zodanig dat we eigenlijk alle slijtproducten kunnen leveren. Meestal uit voorraad maar ook on-demand, daar zijn we bijzonder sterk in; we weten als geen ander met ons eigen Hardox om te gaan.

Geha was vroeger uitsluitend producent, we maakten en leverden aan de groothandel en niet direct aan de eindgebruikers. Nu krijgen we vragen regelrecht uit de markt.

Omdat je alles in huis hebt, denk je in oplossingen, dat kan bij het product zijn, maar ook bij de levertijd en de prijs. Onze klanten weten dat, en daardoor hebben wij met veel van onze klanten een jarenlange relatie opgebouwd.

Klanten van Geha Laverman realiseren zich maar al te goed dat het heel specialistisch werk is. Staal, zeker slijtstaal, is log, uiteraard zwaar en moeilijk te bewerken.

Theo van Schie: ’Er kan heel veel misgaan. We hebben niet voor niets elke bewerkingsprocedure zorgvuldig vastgelegd. Als ik eerlijk ben, geef ik toe dat we best weleens geblunderd hebben (zie kader Belgische Blunder)Maar dat heeft uiteindelijk opgeleverd dat de relatie daarna beter was dan ooit tevoren.’

Theo werkt al 35 jaar bij Geha (red. sinds 2013 dus Geha Laverman), het was zijn eerste werkgever en het laat zich aanzien dat het ook z’n laatste gaat worden. ‘Na 35 jaar heb ik het nog steeds naar mijn zin. En ondanks de interessante aanbiedingen die ik heb gekregen, heb ik mij nooit laten verleiden om over te stappen. Heb daar ook geen moment spijt van gehad.’ , aldus Theo.

Theo is metaalman in hart en nieren, een keiharde werker, maar ook eentje die de ‘fun’ van het vak ziet. Veel aanwezig op de werkvloer om te zien wat er speelt. Beslist geen ijzervreter die alleen denkt en doet in keiharde cijfers. Het ziet er naar uit dat dat niet gaat veranderen; hoe groot Geha Laverman nog zal groeien!

Theo van Schie heeft een antwoord klaar op elke vraag bel 0651322367 en stel ze gerust.

nl_NL