Geha Laverman is onbetwist de grootste slijtproducten leverancier van Europa, maar is het ook de zwaarste? Het voetbalveld grote buitenterrein van de vestiging in Zaandam is afgeladen met plaatmateriaal. Dagelijkse leveringen en aanvoer nieuwe voorraad houden elkaar in balans. Allemaal een uiterst gewichtige zaak; tilt u even mee?

De magazijnvoorraad staalplaat bij vestiging Zaandam gaat elk reëel voorstellingsvermogen te boven. Miljoenen kilos HARDOX-materiaal in verschillende kwaliteiten liggen daar opgestapeld. De meeste platen zijn zes meter lang en twee meter breed. Een plaat met een dikte 150 mm brengt 10.200 kg in de schaal. Vanzelfsprekend zijn er kleinere plaat(jes) van maar 16 kilo, maar die zijn een millimeter dik.

”Elke plaat, om het even kwaliteit en dikte, heeft een zogenaamd ID:
een SSAB-certificaat”

Wekelijks slinkt de HARDOX-voorraad als gevolg van levering met minstens tien procent. Overbodig te melden dat dezelfde hoeveelheid ook in hetzelfde tempo wordt aangevoerd.

De ervaring leert dat het onmogelijk is om de platen gesorteerd te stapelen. De vragen naar bepaalde plaatdikten in combinatie met de gewenste kwaliteit lopen daarvoor te ver uiteen. Elke buitenstaander duizelt bij de ogenschijnlijke chaos aan plaatmateriaal. Toch is er sprake van een jarenlang beproefde logica. Elke plaat, om het even kwaliteit en dikte, heeft een zogenaamd ID: een SSAB-certificaat. En is, waar dan ook op het terrein, altijd traceerbaar.

Niet elke plaat wordt volledig in de werkplaats versneden. Dat betekent dat ook restanten aan de voorraad worden toegevoegd.

Plaatnummers in combinatie met de certificaten worden bijgehouden in de platen-bibliotheek. Zo kan na jaren van elk gesneden product de materiaalspecificaties worden teruggevonden en eventueel aan de klanten worden overlegd.

We blijven nog even gewichtig doen.  Bij Geha Laverman in Alphen a/d Rijn tilt men er zelfs nog iets zwaarder aan dan in Zaandam. Geen werkplaats en geen platen HARDOX  te zien op deze locatie, wel gegoten slijtdelen van bijvoorbeeld Magotteaux. In een enorm overdekt magazijn is daar heel veel op voorraad. Wekelijks wordt de vestiging in Alphen bevoorraad door een tiental zwaar transport opleggers.

Even voorstellen

Michael de Jong, heftruckchauffeur, bewaakt de logistiek en opslag van de HARDOX platen als geen ander. Op basis van werkopdrachten of klantorders worden de platen de fabriekshal ingereden of voor levering vervolgens op vrachtwagens geplaatst. Michael weet als geen ander bij Geha Laverman wat erin en wat eruit gaat en is – mogen we wel zeggen – stapel op platen.

Met ongekende precisie manoeuvreert hij zich behulp van zijn mega-heftruck door het woud van platen en weet binnen enkele minuten elke verlangde plaat in de snijhal af te leveren.  Overigens, de digitale platenbibliotheek van Geha Laverman heeft voor hem geen geheimen. Michael houdt daarnaast in-het-hoofd alles zorgvuldig bij en is daarmee een razendsnelle menselijke backup.