‘Hoe klein kun je het maken?’

Metaalman Bert Meij is al 22 jaar onderweg met slijttechiek. Begon ooit in het magazijn waar hij met hulp van de computer alles vindbaar maakte. Deed sales vanachter het bureau en loopt nu al 14 jaar in de buitendienst. Zijn rayon?  Benelux en Frankrijk!

‘Hier is de toekomst van recycling goed zichtbaar’, vertelt Bert honderduit terwijl we op bezoek zijn bij SCP in Zaandam. ‘Beton wordt ‘geoogst’ bij de sloop – dat noemt men tegenwoordig “Urban mining” – daarna gebroken, verkleind en verwerkt tot cement en beton. Dat wordt als eindproduct hier verkocht aan de fabriekspoort. Alles gebeurt hier elektrisch – tenzij het even tegenzit met het weer. Op het dak liggen maar liefst 18.000 zonnepanelen. Dat is recyclen en cyclisch ondernemen in optima forma. Niks CO2 footprint! Sloopafval verwerken en hergebruiken met mobiele brekers op locatie heeft ook veel toekomst’.

Vrienden aan de keukentafel

‘Als ‘buitenman’ bij Geha werd ik werkelijk in-het-diepe gegooid. Er waren eigenlijk geen collega’s op de weg om mij op sleeptouw te nemen. Achteraf gezien was dat goed. Ik kon mijn eigen koers varen en kreeg daar ook alle tijd voor. “Vrienden” maken in de branche in plaats van op verkoop-pad te gaan naar klanten. Dat heeft ertoe geleid dat ik nu vaak aan de keukentafel zit bij relaties. Je hoort dan hoe alles reilt en zeilt, wat er goed gaat en wat er misgaat, het échte verhaal!  Ik probeer dan mee te denken op de weg van goed naar beter en verder…’

Liefde voor Shredders

‘Als het op verkleiningstechniek aankomt zijn shredders ècht mijn ding, geef ik toe, maar…direct daarna brekers!’, stelt Bert lachend. Het lijkt erop dat hij niet alleen elke shredder binnen zijn werkgebied weet te staan maar ook van allemaal de specificaties paraat heeft. ’Shredder opstellingen zijn nooit hetzelfde. Elke configuratie, in combinatie met zeven en afvoer transporteurs is anders. De kunst is om de interactie zo op elkaar af te stemmen dat het resultaat sneller en beter wordt bereikt. Hoe kleiner, hoe schoner het resultaat, hoe meer het opbrengt.’

Unieke eigenschap

Bert kreeg er zes jaar geleden zo’n tien collega’s bij in de buitendienst bij. ‘Ik kwam toentertijd wel veel over de vloer bij Laverman maar kennis delen was er toen vanzelfsprekend niet bij, stelt Bert. ‘Hoe wij als team samenwerken, ook met iedereen binnen is bizar, rivaliteit ontbreekt eigenlijk. Weet je het even niet, dan bel je collega en los je het samen op. Dat we denken in oplossingen die er echt toe doen wordt ontzettend gewaardeerd bij onze klanten. Misschien is Geha Laverman daarin wel uniek.’

de_DE