Just in Time in der Botlek

Transportbanden mogen en kunnen niet stilstaan, nooit! Wat te doen als dat wel dreigt te gebeuren en dan ook nog eerder dan verwacht. Een crisis in wording? Crisismanagement of … samenwerken in slijttechniek.

 Bij een van de grootste puinbrekers van Nederland in nabij Europoort was al maandenlang duidelijk dat er dit jaar een ingrijpende revisie van de 22 meterlange opvoerinstallatie moest plaatsvinden. Buitengebruikstelling is daarbij onoverkomelijk.

Alle benodigde onderdelen, met name de transportketting, draagrollen en kransen werden reeds door Geha Laverman al eerder geleverd in afwachting van het ideale stilstand-moment – dat eigenlijk niet bestaat – een welbekende wetmatigheid in de overbelaste recyclebranche.

In maart bleek dat langer uitstel van de geplande revisie uiterst riskant zou zijn. Tijd voor een spoedoperatie, dat betekende alle hens aan dek bij Geha Laverman.

Aan- en afvoer volkomen in balans

Om de stilstand van de brekerinstallatie, die dagelijks een mega volume sloopafval verwerkt tot herbruikbare stoffen, tot een minimum te beperken werd er een plan gemaakt waarbij de tijdsdruk, zowel aan de productiezijde als de logistieke kant, extreem moest worden opgevoerd.

In de werkplaatsen in Zaandam werd een speciale ruimte ingericht om in zeer korte tijd de vereiste 220 plattenbandlamellen te verwerken. Een omvangrijke ploeg lassers werkte in shifts, vaak klokje rond, om de dagelijks binnenkomende batches lamellen te voorzien van HARDOX-slijtplaten met slijtvaste hard-oplassingen. Daarbij werd elke lamel geïnspecteerd op slijtage, gerepareerd en zo nodig opnieuw gericht.

Elke inkomende batch vanuit de Botlek werd beantwoord met een volledig gereviseerd retour volume. Zo bleef de logistiek letterlijk in figuurlijk in balans.

Vanzelfsprekend werkte tegelijkertijd een team monteurs op de locatie al even intensief om het terugbouwen op gelijk tempo te houden en daarnaast de reeds geleverde onderdelen te vervangen.

Samenwerking zorgt voor recordtempo bij revisie

‘Just in Time Delivery’ zoals het beleefd moet worden en dat met ‘Zero Defect’. Elke hapering in productie of logistiek betekende, zeker in dit geval, achteruitgang. Terwijl de keten overuren maakte om in recordtempo de revisie van de plattenband-transporteur te realiseren werd er in een ander deel van de werkplaatsen van Geha Laverman gewerkt aan dertig zware HARDOX 500 platen om – parallel aan de revisie -de stortpunten aan het einde van de transporteur van nieuwe bekleding te voorzien. De gehele opvoer-installatie werkt inmiddels als nieuw.

Het succes van de gehele operatie, die al met al 8 weken in beslag nam, is te danken aan de fantastische samenwerking met onze klant.

 

de_DE