Grijs is wie?

Misschien wel de meest onzichtbare man van Geha Laverman: Paul de Grijs, operationeel directeur. Hoewel hij zich in deze functieomschrijving moeilijk kan vinden, ‘Ik ben een ‘Spin in het Geha Laverman web!’


Paul solliciteerde in 1995 – niet gehinderd door enige kennis van slijtproducten, want hij was verpleger – telefonisch op een vacature bij Laverman en werd… aangenomen. Er stond hem een twee jaar lange staalharde leerschool te wachten om daarna ‘losgelaten’ te worden in de buitendienst met als rayon: Neerlands hoge noorden.

Ook de praktijk bleek een genadeloze en tuchtige leermeester. Lange dagen, praten mèt -, maar vooral geduldig luisteren naar klanten, meten …èn nog eens meten, heel vèèl meten! Tot het besef komen dat geen enkele machine hetzelfde is en dat klanten nog meer verschillen. Je realiseren dat zoiets als levertijd in de slijttechniek uiterst kostbaar is! Paul gaf niet op en verloor misschien wel meer dan hij liefhad en vormde door de eeuwwisseling heen een team met collega Erik Bloot.

In 2005 gaf de eigenaar-directeur van het toenmalige Laverman Henk Wille te kennen dat hij, bij gebrek aan opvolging, openstond voor een overname van zijn bedrijf.

Uiteindelijk leidde dat, na veel wikken, wegen en vooral bankieren tot hun beider participatie in het bedrijf. Sinds 2008 vormen Erik en Paul een absoluut gelijkwaardige twee-eenheid in Alphen, de perfecte balans tussen interne- en externe bedrijfsvoering binnen het huidige Geha Laverman.

Tien ton per vierkante meter

‘Een directeur? Zo voel ik me dus helemaal niet, je zult me ook nooit in een pak zien’, grinnikt Paul, ‘delegeren gaat me tegenwoordig goed af. Ik hield me met tè veel dingen tegelijkertijd bezig. Vroeger pendelde ik de hele dag tussen het magazijn en kantoor tegenwoordig regel ik alles vanachter mijn bureau. Ik zie mijzelf ook als een beetje als schatbewaarder’.

De vestiging in Alphen heeft iets weg van een Fort Knox als het aankomt op gietstalen slijtproducten. 800.000 kilo prallplaten, monoblokken, mantels, kegels en zeven, vijf etages hoog opgestapeld liggen klaar om direct geleverd te worden. Komt er een bestelling binnen dan is de nood meestal hoog. ‘Voor veel klanten houden we voorraad omdat we bekend zijn met hun machine-configuraties en dan kan er vaak binnen 48 uur in de Benelux geleverd worden.

Ontcijferen en puzzelen

‘Communicatie is alles binnen onze branche. Maatvoering, kwaliteit, weten wat er speelt…

Onze mensen zijn voortdurend onderweg. Meer dan tien man buiten onderhoudt dagelijks contact met de binnendienst in Alphen en Zaandam. Die scheiding bestaat overigens louter nog in geografische zin. Niet zelden verschijnt er in mijn mail een maatschetsje – soms vergezeld van een fotootje van een onderdeel – met de vraag of we dit op voorraad hebben of… morgen kunnen leveren. Ik sla dan onmiddellijk in een hevige ”puzzle-mode”. Versleten slijtdelen herkennen, ik denk dat ik daar inmiddels aardig mijn weg in ken’ stelt Paul ‘en anders weet Erik wel een oplossing.  Je gaat er toch altijd maar vanuit dat we de aanvrager altijd weer helemaal blij gaan maken.’

‘…hebben we onvoorstelbaar veel op de schappen liggen in Alphen en in Zaandam ligt er nòg meer. Het is onze eer te na om zoiets als “nee” te verkopen. Het is wel eens voorgekomen dat we bij een klant een reservedeel hebben opgehaald om vooral tòch te kunnen leveren.’ ‘Onze logistiek begint al binnen onze bedrijfsmuren. Een order met een gewicht van 3000 kilo trek je niet even uit het rek, gereedmaken voor verzending kost tijd; verpakken, papieren erbij, etc. Om het ook nog dezelfde dag op te laten halen door een transporteur, dat betekent teamwork. Ik ben altijd weer opgelucht als ik de transporteur de poort uit zie rijden.’

‘Maar, als je mij zou vragen: wat is het mooiste product van Geha Laverman?, dan geef ik als antwoord: “Dat zijn zijn toch ècht de mensen die er werken!”.

de_DE