Het verhaal van een gebroken breker

Naast een goede prijs speelt een korte levertijd een eminente rol. Stilstand van het proces moet te allen tijde worden voorkomen. Zo ook bij Recyclingbedrijf Stuer in het Belgische Kruibeke waar wij een sterk (revisie) staaltje leverde.

Stuer beschikt over een breker die toentertijd door ons werd geleverd. De breker was na meer dan tien jaar trouwe dienst heel duidelijk aan vervanging toe.

Maar van vervanging kwam het echter niet, wel kwam er een bijzonder ingrijpende revisie die het tweede lange leven van de breker zou inluiden.

Het zou geen eenvoudige operatie worden. In goed overleg werd besloten de nagenoeg opgegeven breker tijdens de Belgische vakantieperiode uit dienst te nemen om daarna overgebracht te worden naar het in het Duitse Lengerich gevestigde Pralltec.

Pralltec, al meer dan vijf jaar onze partner die is gespecialiseerd in revisie en vervanging van brekers op locatie. Ook bouwt zij complete turn key installaties voor bijvoorbeeld glas- en beton recycling met productievolumes van 5 tot 500 ton per uur uitsluitend op basis van klantspecificatie en ideeën.

Pralltec zag voldoende mogelijkheden om de breker totaal te reviseren. Het kwam er op neer dat vrijwel alles, behalve de behuizing, zou worden vervangen.

De breker werd eerst volledig gestript. Daarna werden alle gedemonteerde componenten zoals de rotor, lagers, de rotoras en de prallwerken grondig geïnspecteerd.

De rotor onderging een volledige revisie, waarbij een nieuwe rotoras werd geplaatst, voorzien van eveneens nieuwe lagers. Ook bleek dat het brekerhuis moest worden gericht om daarna aan de binnenzijde te worden voorzien van een pantsering gemaakt van HARDOX 500 slijtplaten. Deze werden in de werkplaats van Geha Laverman in Zaandam op maat gemaakt. Ook werden volledig nieuw gebouwde prallwerken gemonteerd. Daarbij werd besloten ook de achterzijde van de breker te vervangen.

In de rotor werden Magotteaux slaglijsten van MMC (Metal Matrix Composite) geplaatst. Dit materiaal heeft een beduidend langere levensduur dan conventionele slaglijsten dankzij het gebruik van keramische inserts in de legering.

Vanzelfsprekend werd de buitenzijde van de breker voorzien van een nieuwe verflaag. het oog wil immers ook wat en dat maakt de breker niet van nieuw te onderscheiden.
Na precies vier weken – met lange dagen! – van huis te zijn geweest werd de breker teruggeplaatst bij Stuer en draait weer als tevoren.

Een dergelijk ingrijpende revisie als beschreven kan vanzelfsprekend worden voorkomen door periodieke controles. Er is een verschil tussen slijtage en versleten. Vervanging van slijtdelen kan snel en op locatie worden verzorgd. Het reviseren van een versleten breker is tijdrovend en zal in de meeste gevallen in een werkplaats moeten gebeuren.

de_DE