Je bent al tientallen jaren dé huisleverancier van je klant. Dat betekent in de branche een frequente orderstroom van onderdelen voor brekers, zeefdekken, tanden, messen en andere HARDOX slijtdelen. Dan is er plotseling de vraag naar iets heel anders dan -  zeg maar - het gebruikelijk recept, een zeeftrommel!

Onze klant, een vooraanstaand recyclingbedrijf, wilde zijn bestaande scheidingsinstallatie verbeteren door een meer slijtvaste zeeftrommel te plaatsen. De huidige trommel liet kwalitatief veel te wensen over en bleek bij lange na niet bestand tegen de sterk abrasieve materiaal-stromen. De zeeftrommel die er nu moest komen moest aan een aantal extreme randvoorwaarden voldoen, die ook voor Geha Laverman een interessante uitdaging betekenden.

moet er bij het ontwerp en materiaalkeuze ook met de toekomst rekening worden gehouden?

Bij een probleemstelling is het zaak om de patronen van de slijtage zorgvuldig in kaart te brengen, te analyseren waar de slijtage ontstaat en hoe zij zich heeft uitgebreid. Specialisten van Geha Laverman hebben de bestaande trommel eerst onderzocht en de verbeterpunten zorgvuldig omschreven. Daarna werd de bestaande trommel zeer nauwkeurig ingemeten. De zeeftrommel is een onderdeel van een bestaande transportlijn; maatvoering en daarmee passing zijn daarmee cruciaal.

Moet er bij het ontwerp en materiaalkeuze ook met de toekomst rekening worden gehouden? Een van de vragen die altijd worden gesteld door de afdeling engineering bij Geha Laverman. Een vraag ook waar in samenspraak met de klant een antwoord op wordt geformuleerd.

Op basis van de analyse van de huidige zeef en de verwachtingen waaraan de nieuw te bouwen zeef moest voldoen werd alle informatie verwerkt met behulp SolidWorks, een CAD/CAM applicatie.
Een groot voordeel van SolidWorks is ook dat het ontwerpproces en de bouw heel transparant zijn voor de klant. Niet alleen qua maatvoering maar ook op ruimtelijk detail. SolidWorks biedt ook de mogelijkheden om de trommel in 3D te inspecteren voorafgaand aan de productie.

walsen is bijzonder specialistisch ambachtelijk werk

Van de ‘virtuele’ tekentafel gaat de zeef direct naar de CNC- snijmachines, die met zeer nauwe maattoleranties de losse componenten snijden uit het slijtvaste HARDOX 450 en HARDOX 400 plaat.

De vlakke platen werden daarna gewalst. Walsen gebeurt nooit geautomatiseerd en is bijzonder specialistisch ambachtelijk werk. In dit tijdrovende proces krijgt de trommel zijn ronde vorm.

De zes meter lange trommel, met een diameter van meer dan twee meter, werd met een speciaal transport overgebracht naar de locatie. De montage werd zoals afgesproken voltooid door onze klant. Ontwerp, bouw en montage vonden gedurende deze zomer plaats.