HARDOX kom je bij Geha Laverman overal tegen. Duizenden ton op voorraad, op elke machine
zie je het liggen, robots zijn er dagelijks mee in de weer en overal hoor je dezelfde naam vallen: HARDOX. Waarom is het zo speciaal, waar komt het vandaan en vooral… hoe wordt het gemaakt?  Geha Laverman vloog in het Hemelvaartsweekend met bijna het voltallig personeel naar Zweden en kreeg niet alleen staalharde antwoorden op al die prangende vragen maar liet zich ook gastronomisch verwennen.

 

The Home of HARDOX – de fabriek in Oxelösund   blijkt een onvergetelijk attractie voor iedereen die affiniteit heeft met dit illustere staal. De imposante hoogovens, gietpannen en geavanceerde walserij beleef je werkelijk met al je zintuigen. Een spektakel dat bijna iedereen hardox-rode koontjes bezorgde – of was het de hitte? Na afloop van het fabrieksbezoek een presentatie, waarbij voor de echte liefhebber nog even dieper werd ingegaan op de diverse ontwikkelingen binnen het uitdijende HARDOX productengamma.

 

Tijd voor een cooldown: we laten het rode ‘heavy metal’ voor het is en zoeken per bus de Zweedse natuur op, groen en minstens even overweldigend als het produceren van slijtstaal. Heel Geha Laverman geniet van de ‘Länders kök’, de Zweedse gastvrijheid, een boottocht langs de eilanden en een bezoek aan een roemrucht kasteel. De volgende dag - nóg meer Zweeds avontuur - een coole zeiltocht rondom Stockholm, een uiterst relaxte stad, zoals iedereen dat ervaart. Terwijl niemand met een stukje HARDOX als souvenir voor thuis is betrapt - er ligt immers genoeg in Zaandam - heeft het bezoek aan ‘Home of HARDOX’ bij velen een diepe indruk achtergelaten en kijken we terug op een bijzonder geslaagd weekend. Evenwel is één belangrijke vraag nog onbeantwoord gebleven: ‘Wanneer gaan we weer?’.