ClipTec: elk nadeel heeft z’n voordeel

Van onbekend maakt onbemind is bij PU-zeefdekken allang geen sprake meer. Ze bestaan al meer dan 40 jaar en de laatste tien jaar neemt de toepassing in de recyclingbranche een enorme opwaartse vlucht. Wint staal het anno 2016 nog steeds van PU? Is staal nog wel zo’n sterke keuze als het op zeefdekken aankomt? Dit zijn vragen waarop het antwoordt steeds vaker ten gunste van Polyurethaan wordt uitgesproken.
    

PU-zeefdekken beschikken over bijzondere positieve eigenschappen die het onderscheid maken. Zowel in gebruiksgemak, productie efficiency en duurzaamheid. Zolang de temperatuur van de aangeboden materialen niet hoger is dan 75°C. zou je kunnen stellen dat PU zeefdekken beslist superieur zijn aan stalen dekken.

Geha Laverman werkt al meer dan 25 jaar samen met zeefgigant Ludwig Krieger. Deze vooraanstaande Duitse fabrikant is misschien wel dè pionier op het gebied van PU-zeefdekken. Als High-tech bedrijf startte het al in 1970 met het ontwikkelen en testen van PU ten behoeve van de slijttechniek. Anno 2016 heeft het nog steeds de productie van het gehele leveringsgamma in eigen huis. De enorme expertise van Ludwig Krieger van het Polyurethaan giet-procedé wordt in heel Europa gewaardeerd en toegepast.

PU-zeven gaan wel tot vijf keer langer mee dan stalen zeven

Kunststof en slijttechniek lijken niet te rijmen maar… PU-zeven gaan wel tot vijf keer langer mee dan stalen zeven. Vanzelfsprekend is dat afhankelijk van een aantal factoren waarbij het af te zeven materiaal de belangrijkste rol speelt. Groot voordeel voor de omgeving is dat het operationele geluidsniveau overtuigend lager is dan stalen zeefdekken. De kunststof zeefdekken worden voorzien van spanranden waardoor ze één-op-één uw stalen zeefdek kunnen vervangen.

Zeefdek-elementen kunnen in een handomdraai onafhankelijk van elkaar worden vervangen

Dan is er het modulaire Clip-Tec systeem van Ludwig Krieger dat nog vele andere voordelen ten opzichte van gespannen zeefdekken met zich meeneemt. De zeef wordt in feite opgebouwd uit zeefdek elementen waarbij de maximale afmeting per element 400 x 1600mm kan zijn en de standaardafmeting 300 x 1000mm is. Deze elementen kunnen onafhankelijk van elkaar worden vervangen. Daarmee wordt voorkomen dat een gedeeltelijk versleten of beschadigd gespannen zeefdek, bijvoorbeeld ten gevolge van een stortplek, in zijn geheel moet worden vervangen. De eindeloze mogelijkheden van Clip-Tec maken dit een zo gewild product want men heeft een ruime keuze uit, vierkante- of langwerpige mazen, dikke zeefvelden tot en met 70mm voor grof product, extra dunne elastische zeefvelden vanaf 2mm voor het voorkomen van verstopping bij het afzeven van fijn product, vingerzeven met vingers in driehoek gepositioneerd ter voorkoming van het doorlaten van lange delen etc. enz. Ook nog allemaal onderling uitwisselbaar! Maar ook daar waar nodig kent het Clip-Tec systeem ingegoten of ingeklemde stalen zeefdekken. Men kan het dek in een handomdraai aanpassen aan het product!

  

Clip-Tec gaat verder dan alleen zeefdekken. Er is een breed gamma aan zijlijsten, remlijsten, kunststof dragers die de stalen dragers in de zeef vervangen en montagestrippen met verschillende profielen (om het materiaal zo efficiënt mogelijk over het perforatievlak te dwingen en een zg. klopkogel (die het zeefveld schoon klopt) voor handen. En alles er wat nodig is om bijvoorbeeld een dwars/langs gespannen zeef om te bouwen naar het Clip-Tec systeem!

Louter voordelen bij PU zeefdekken?

Ludwig Krieger levert met het Clip-Tec een bewezen concept. Toch blijven er op basis van ontwerp aanwijsbare nadelen die onontkoombaar zullen blijven; eerlijk is eerlijk! Zo beschikt een PU-dek altijd over iets minder mazen dan een stalen dek maar een geringe overcapaciteit van uw zeefmachine is genoeg om de stap naar Clip-Tec te kunnen maken. Evident is ook de hogere aanschaf prijs: ca. 300% maar PU-zeefdekken hebben een vijf maal langere standtijd! Hier blijkt de wet van Cruyff:’ Ieder nadeel heeft z’n voordeel’ geen gezever!

nl_NL